Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver inte mer administration” – Vårdförbundets ordförande i Dalarna Marion Vaeggemose kommenterar de följder i form av mer administration som anställningsstoppet kan få för vårdpersonal. Foto: Hannes Forssell

Facket om anställningsstopp: ”Kontraproduktivt”

Publicerad

Det behövs fler i sjukvården, inte färre. Det är Vårdförbundets replik på Region Dalarnas besked om anställningsstopp som började gälla 15 april.

– Vi ser att vi har mycket övertidstimmar och för att få till en minskning där och hälsosamma förhållanden så blir det kontraproduktivt med ett anställningsstopp, säger Vårdförbundets ordförande i Dalarna Marion Vaeggemose.

På måndagen meddelade Region Dalarna att det införs anställningsstopp på grund av det tuffa ekonomiska läget. Administrativa tjänster kan påverkas särskilt och befintlig administrativ personal kan komma att få arbeta mer för olika enheter. Dessutom kan vårdpersonal komma att behöva göra mer administrativa sysslor.

Det ska gå att göra undantag i anställningsstoppet när det gäller kritiska patientnära tjänster. Sommarvikarier 2024 berörs inte heller av anställningsstoppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.