Fackförbundet jublar över nya arbetstillfällen

Uppdaterad
Publicerad

132 arbetsförmedlingskontor har i år stängt, eller håller på att stänga. Totalt har 83 blivit uppsagda i Dalarna men nu ska 100 personer nyanställas i Falun.

– Vi får fira när det öppnar, säger Johan Eklund, ST-fackets representant i Dalarna.

Beslutet om det nya kontoret i Falun fattades i september. Johan Eklund, som sitter i avdelningsstyrelsen och sektionsstyrelsen för fackförbundet ST inom Arbetsförmedlingen i Dalarna, berättar att det stod mellan flera orter.

– Vi fick skicka in argument om varför kontoret skulle passa just i Falun. Dalarna har ju förlorat väldigt många statliga jobb de senaste tio åren så dels tycker jag det är viktigt att kompensera, dels vi tillgång till bra lokaler och personal som passar den nya enheten, säger Johan Eklund.

Falun en passande ort

Stefan Popovic, chef för avdelningen kundsupport och ersättning, var med och beslutade om att det skulle bli just Falun. Beredningen bedömde orten som lämplig.

– Två perspektiv är viktiga för oss när vi tittar på etablering. Vi fann att Falun hade ändamålsenliga lokaler och att kompetens finns där, både på kort och lång sikt.

Inte garanterade jobb

Den som blev av med jobben kan dock inte kallt räkna med att ha det tillbaka, berättar Johan Eklund.

– De personerna är inte garanterade jobb men de kommer ligga bra till och få möjlighet att söka. Förhoppningen är att alla som jobbat hos oss förut kommer få anställning. Vi kommer att bevaka att våra medlemmar har första tjing på jobben.

Även Stefan Popovic kan intyga att ingen är garanterad jobb.

– Men de uppsagda har rätt att hävda återanställningsrätten, och vi tittar först på de som blev uppsagda.

Nya arbetsuppgifter

Däremot är det inte säkert att alla vill tillbaka till kontoret eftersom det handlar om en ny typ av arbetsuppgifter.

– Det blir ju mer kontorsarbete det här. Arbetsuppgifterna handlar om att utreda huruvida de arbetssökande fullföljer sina villkor, säger Stefan Popovic.

I oktober någon gång kommer Arbetsförmedlingen gå ut med tjänsterna. Förhoppningen är att enheten i Falun ska vara i drift från årsskiftet, något som Johan Eklund ser fram emot.

– Jag är jätteglad, framförallt som Falubo eftersom det blir nya arbetstillfällen här i Dalarna.

Hör Johan Eklund, ST-fackets representant i Dalarna, om nyanställningarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.