Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fackförbundet vill minska slingorna för brevbärarna – se mer i klippet. Helena Andersson är ordförande för Postklubben i Dalarna. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Fackförbundet Seko om arbetsbelastningen för brevbärarna i Dalarna: ”Vi vill minska slingorna”

Publicerad

Postklubben Dalarna får många samtal från brevbärare som jobbar övertid sedan det nya utdelningssystemet infördes i våras. Nu hoppas de att brevbärarna ska få mindre slingor att köra för att hinna med.

– Varannandagsutdelningen i sig är ju något som måste ske men vi har för lite personal för tillfället för att det ska gå ihop, säger Helena Andersson som representerar fackförbundet Seko och är ordförande för Postklubben Dalarna.

Hon menar att inledningen av organisationen med utdelning varannan dag har varit tuff. Dessutom har det varit sommar och en höst med val vilket också innebar en högre arbetsbelastning för brevbärarna.

– Vi har samverkansmöten med arbetsgivaren men vi är oense om vad som är mycket övertid och inte, säger Helena Andersson.

Måste se över personalen

Det facket vill nu är att företag tittar på att minska de slingor som brevbärarna kör för att minska på arbetsbördan. Ett arbete som pågår enligt Postnords distributionsområdeschef för Dalarna, Katarina Sörman.

– Vi har djupdykt i våra slingor och flera arbetsplatser är på väg åt rätt håll. Efter årsskiftet är vi nog på plats med största delen av organisationen.

Oro inför julhandeln

Helena Andersson är nu orolig för hur arbetsbelastningen kommer bli efter Black Friday och inför jul:

– Man måste se över hur det ser ut med personal så att vi hinner dela ut posten som det är tänkt.

Så ser facket på arbetsbelastningen för brevbärarna – se mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.