Brevbäraren Jennifer i Ludvika om postutdelning varannan dag: ”Jobbet har blivit tyngre”

Uppdaterad
Publicerad

I våras började Postnord dela ut viss post varannan dag. Anledningen var att brevvolymen minskat genom åren. Men för brevbärarna har omorganisationen på flera håll inneburit att arbetet blivit tyngre och stressigare. Jennifer Lindblom Söderberg i Ludvika berättar om en allt tyngre arbetssituation.

– Vi märker inte att posten har minskat. Har vi 80 procent av vad vi haft tidigare så blir det ju 160 procent den dagen vi delar ut post istället för att dela upp det på två dagar, säger hon.

Enligt fackförbundet Seko skulle det behövas en 50-procentig minskning av posten för att det ska gå på ett ut mot tidigare och så mycket har posten inte minskat, minskningen är snarare runt 13 procent.

Blir sjuk oftare

Jennifer Lindblom Söderberg har arbetat elva år på Postnord och hon märker tydligt att arbetsbördan har ökat både för henne och kollegorna.

– Vi har så kallade kvarligg varje vecka som inte hinns med, alltså post som inte delas ut. Jag blir sjuk oftare och är mer trött i kroppen, säger hon.

”Det är en omställning”

Postnords distributionsområdeschef Katarina Sörman säger att hon förstår att det är en omställning för medarbetarna och att det är mycket som ska komma på plats i en ny organisation.

– Nu djupdyker vi i våra slingor och justerar i organisationen, efter årsskiftet kommer organisationen till största del att vara på plats, säger hon.

Postutdelning varannan dag

Brev, reklam och tidningar ut varannan dag

Måndag, onsdag och fredag ena veckan, tisdag och torsdag den andra

Paket, varubrev och expressbrev delas ut varje dag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.