• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag hade inte kommit på att det här var en bedragare”. Se sidan som bluffaren lurade Nina med i samband med bokningen av stugan i Åre som inte fanns. Foto: Skärmdump, SVT

Falsk Airbnb-länk: Nina betalade 10 000 kronor för en fjällstuga i Åre som inte fanns

Uppdaterad
Publicerad

Christoffer planerade en helg i Sälen för skoteråkning men lurades inte bara av en, utan av två bluffare samma vecka.

En av bluffarna la sedan ut en annons om fjällstuga i Åre – som Nina betalade för och aldrig fick hyra.

Christoffer, som annars bor i Gävleborg, har tidigare lyckats hyra stugor billigt i fjällvärlden. Han såg en av bluffarnas annonser och skickade iväg ett meddelande om att hyra en stuga, ovetandes om att samma person tidigare lurat Ebba på en fjällstuga i Sälen.

– Men sedan lät allt för bra för att vara sant. Och när jag började ifrågasätta, så avslutades kontakten och han blockade mig.

Turister luras av falska uthyrningar av stugor i fjällen

Christoffer skickade iväg ett nytt meddelande på en annan annons – som också visade sig vara falsk.

– Man tappar tron på mänskligheten. Jag börjar känna ”kan man hyra privat” längre? Man kan inte lite på folk längre, vilket är jättetråkigt.

Betalade 10 000 kr för stuga som inte fanns

Den sista bluffaren Christoffer stötte på, la snart ut en annan falsk annons om en stuga i Åre. Nina, från Flen i Sörmland, ville åka till fjällen en längre period och svarade – men lurades på stugan.

– Jag fick en Airbnb-länk, betalade 10 000 kronor – och sen hörde jag inget mer.

De båda är nu tveksamma till hyra privat mer. Se mer i klippet om vad Nina tänker om vad hon borde ha reagerat på – och hur svårt det var att upptäcka att annonsen var en bluff.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matilda Eriksson Rehnberg vid polisen ger tre tips om hur man kan undvika att bli lurad av uthyrningsannonser. Foto: Sofie Lind/SVT, skärmdump

Så har bluffarna som SVT följt gått till väga

• Bluffarna som SVT följt har flera tillvägagångssätt.

• En av dem skickar ut en extern webblänk som ser ut att vara från Airbnb. Den såg inte fejk ut, uppger stughyrare som lurats. Airbnb gör dock aldrig hyresaffärer utanför deras hemsida eller app.

• Den andra bedragaren skyltar med en falsk hemsida med stulna bilder på fjällstugor och andra semesterboenden han påstår sig hyra ut. Länken skickas bland annat till Ebba som lurades på en stuga i Sälen och till SVT:s reporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turister luras av falska uthyrningar av stugor i fjällen

Mer i ämnet