Falu kommun: Överskott på 70 miljoner har vänts till minus

Uppdaterad
Publicerad

Ett planerat överskott på 70 miljoner kronor har vänts till ett minus på 6 miljoner. Läget för Falu kommuns ekonomi är allvarligt.

– Det är ett mycket tufft läge, säger ekonomichef Sari Nilsson.

Det är framförallt socialförvaltningen och barn- och utbildningsnämnden som genererar underskottet.

– Socialförvaltningen flaggar för ett underskott på 64 miljoner till årets slut där hade man ju en kraftig avvikelse redan 2018 – 58 miljoner.

Orsakerna till underskottet i årets prognos är de samma som tidigare – försörjningsstöd och kostnader för personlig assistans, familjehem och HVB-hem.

Svårt att fylla gymnasieklasser

När det gäller barn och utbildning handlar underskottet bland annat om gymnasieskolan och att det ser ut att bli svårt att fylla klasserna till hösten. Prognosen där är att man hamnar på ca 25 miljoner kronor minus.

– Vi är många kommuner som är i samma läge. De intäkter som tidgare har räddat oss mot slutet av året finns inte nu, det är jättetufft, säger Sari Nilsson.

I klippet ovan hör du vad Faluns kommundirektör Pernilla Wigren säger om vad som ska göras för att lösa den ekonomiska situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer