Skid-VM 2015 lockade storpublik till Falun. Foto: SVT

Falu kommunfullmäktige: Ja till ansökan om skid-VM 2027

Uppdaterad
Publicerad

Falun ansöker om skid-VM 2027. Falu kommunfullmäktige tog på torsdagen det formella beslutet. Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade nej.

Kommunstyrelsen hade sedan tidigare sagt ja till att skicka in en ny ansökan. En av de största orsakerna till det var att få ut mer av de investeringar som gjordes på skidstadion Lugnet inför VM 2015.

– Vi lyfte arenan till toppnivå inför skid-VM 2015 och ska använda den och återbruka den så mycket vi kan, men det är viktigt att det fortsatta arbetet präglas av öppenhet och transparens, säger oppositionsrådet Jonas Lennerthson (S) i en kommentar på kommunens webbplats.

V och MP: Nej

När ärendet kom upp i kommunfullmäktige blev det omröstning. Ja-sidan vann med 50 röster mot 10. Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade nej till en ny ansökan.

Patrik Liljeglöd (V) har pekat på att det inte visats upp några ekonomiska kalkyler på vad ett nytt arrangemang kan komma att kosta.

– Det är mycket investeringar som är på plats men det kommer också att behövas kompletteras och då vill vi veta hur man räknat på det, sa han i en kommentar efter att kommunstyrelsen sagt ja.

Ansökan ska skickas in hösten 2021.

I maj 2022 tar FIS beslut om var skid-VM 2027 ska hållas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer