Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tillsammans måste vi fixa det här nu den här vintern” – så ska Falau kommun spara in på elen. Foto: SVT

Falu kommuns prognos: Ökade elkostnader på 19 miljoner nästa år

Uppdaterad
Publicerad

En kostnadsökning på 19 miljoner kronor för elförbrukningen. Det räknar Falu kommun med inför 2023. Och nu ser kommunen över hur man ska kunna sänka elförbrukningen – bland annat ska belysning i skolor bytas ut.

– Det finns en väldigt lång lista som vi tittar på just nu som vi kommer återkomma till i närtid. Vi måste fråga verksamheterna vilka åtgärder dem kan sätta in, för det är medarbetarna som har svaren på de här frågorna, säger Teija Joona chef på sektorservice i Falu kommun.

SVT Nyheter har frågat landets alla kommuner hur de ser på de stigande elpriserna och kommunens ekonomi. Av de drygt 200 kommuner som svarat menar drygt 42 procent att det ekonomiska läget ser illa ut, eller till och med mycket illa ut inför vintern. Falun är en av de kommuner som svarar att det ser ganska illa ut.

Kommunen har en mix av 80 procent bundet elpris och resten rörligt. Politikerna har gett serviceavdelningen i uppdrag att utreda hur man snabbt ska kunna minska elförbrukningen.

– Vi kommer att fortsätta satsningen på solenergi vid ny- och ombyggnadsprojekt och planerar för belysningsbyte i många av våra skolor, säger kommunens kommunikationschef Patrik Söderqvist och fortsätter:

– Dessutom finns planer för att tidigarelägga investeringar på bergvärme/fjärrvärme där vi i dag har direktverkande el.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet