Falubor gjorde musikvideo för att få trafikanter att sakta ner

Publicerad

Allt för få håller hastigheten på Gamla Grycksbovägen genom Stennäset. Det menar Torbjörn Samuelsson som hade önskat att fjolårets egenkomponerade låt fått större effekt.

Låten skrevs av boende i Stennäset för ett år sedan och framfördes i en musikvideo av barn från området. Och budskapet var tydligt – man ville på ett nytänkande sätt få trafikanter att hålla hastigheten på 40-vägen genom området.

”De flesta håller inte hastighetsbegränsningarna”

Trots det menar man att många fortsätter att köra för fort på vägsträckan.

– Vi har märkt att några har saktat in och håller hastighetsbegränsningarna här, men de flesta gör det inte, säger Torbjörn Samuelsson som bor i området och är en av initiativtagarna bakom låten.

Kommunen har vidtagit flera åtgärder

Falu kommun har dock förändrat flera saker längs vägen under det senaste året. Bland annat har den försetts med refuger, fler reflexstolpar och fler hastighetsskyltar.

Förändringar som önskats av de boende, men som ändå inte tycks hjälpa mot fortkörningarna.

– Vi tycker inte att hastigheten har sjunkit av i och med det projektet, utan det går fortfarande för fort här, säger Torbjörn Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.