Foto: Arkiv/SVT

Faluborna tar helst bilen

Uppdaterad
Publicerad

63 procent av Falubornas vardagsresor görs med bil. På helgerna är siffran ännu högre. Det visar kommunens resevaneundersökning.

Under hösten 2018 skickade kommunen ut en resevaneundersökning till 5 000 falubor. 1422 svarade vilket nu ligger till grund för det resultat som bland annat ska användas när man planerar vägar och gator för nya bostadsområden och företagsetableringar.

Men den som förväntar sig en omvälvande läsning väntar förgäves.

– Nej det är ingenting som sticker ut, säger trafikfikplaneraren Anna-Lena Söderlund och skrattar.

Bilen överlägsen vanligast

Bilen är det överlägset vanligaste transportsättet. Två tredjedelar av resorna görs med bil. Många resor är också korta, under 5 kilometer. Här görs hälften av resorna med bil. Gratis parkering är en annan sak som spelar in i valet av transportmetod. de som har tillgång till gratis parkering vid jobbet väljer oftare att ta bilen än de som får betala.

Föga överraskande är cykeln också vanligare i tätorten än på landsbygden. 33 procent av resorna sker med cykel i tätorten jämfört med 8 procent på landsbygden.

– Det är ju heller inte så konstigt med tanke på att cykelnätet är bättre utbyggt i tätorten och avstånden är kortare, säger Anna-Lena Söderlund.

Senast undersökningen gjorde var 2008 och enligt Anna-Lena Söderlund har väldigt lite förändrats sedan den gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.