Nu väntar Falu kommun på att driva stämningsansökan vidare i tingsrätten. Foto: SVT

Falu kommun stämmer tidigare enhetschefen och sonen – “Bedömer möjligheterna som goda”

Uppdaterad
Publicerad

Domen i löneskandalen i Svea hovrätt föll under onsdagen, men nu väntar skadeståndskravet från kommunen att tas upp i tingsrätten.

– Vi bedömer möjligheterna som goda, säger stadsjuristen Leif Nilsson.

Under torsdagsförmiddagen föll hovrättens dom i löneskandalen, där en tidigare enhetschef och hennes son lurat kommunen på ett mångmiljonbelopp. Straffet blev att de båda döms till villkorlig dom med samhällstjänst respektive dagsböter.

Men vid sidan av brottmålet driver nu Falu kommun en process mot de båda inblandade, där kommunen vill se ett skadestånd på cirka 2,2 miljoner kronor.

– Skadeståndsdelen finns i tingsrätten där vi har ett vilande mål. När nu domen vinner laga kraft så kommer vi driva vårt ärende vidare, säger Leif Nilsson som är stadsjurist på Falu kommun.

Att brottmålet nu kommit till sin slutfas ger nu kommunen hopp om att kunna få tillbaka pengarna.

– Vi har en stämningsansökan inlämnad på 2,2 miljoner kronor, det är tio år tillbaka i tiden. Men skadan är egentligen mycket större än så, hela den här processen går tillbaka längre i tid och totalt handlar det om cirka 4 miljoner kronor, berättar Leif Nilsson.

Falu Kommun vill att den tidigare enhetschefen och hennes son tillsammans betalar summan på 2,2 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.