Annie Lööf (c) gratulerar Daniel Asplund från Falu energi och vatten. Till höger Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet och Klimatkommunerna.

Falun tredje bästa elbilskommun

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen presenterades vinnaren i tävlingen Laddguldet, där Sveriges bästa elbilskommun utses. Falu kommun kom på tredje plats.

– Det är ett jättefint erkännande för den satsning som vi jobbar med i Falu kommun. Vi var precis som ettan och tvåan tidigt ute med att satsa på elbilar och laddinfrastruktur, skriver Daniel Asplund, projektledare på Falu Energi och Vatten, i ett pressmeddelande.

Det var sex kommuner som gjorde upp om titeln Sveriges bästa elbilskommun. På tisdagskvällen presenterades resultatet. Falu kommun kom på tredje plats. Vinnare blev Gävle kommun.

LÄS MER: Gävle kommun vann ”Laddguldet”

Priset delades i år ut för första gången. Laddguldet går till den kommun som anses erbjuda bäst förutsättningar för elbilar. Juryn har tittat på kommunala mål och stimulans, laddinfrastruktur, antal elbilar totalt och hur många som finns i kommunal regi.

LÄS MER: Falun kan bli landets bästa elbilskommun

Samtliga pristagare i tävlingen fick laddstolpar. För Faluns del blir det tre nya stolpar till kommunen. Tvåan Östersund fick också tre stolpar och vinnaren Gävle kommun fem stolpar.

– Det är riktigt bra priser. Laddstolparna ska naturligtvis användas för att göra det ännu enklare att köra elbil i Falun, skriver Daniel Asplund.

RESULTAT LADDGULDET

Visa

1. Gävle kommun

2. Östersunds kommun

3. Falu kommun

Delad 4:e plats:

Kalmar, Jönköping och Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - elbilar

Mer i ämnet