Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir ett helt annat livspussel”, säger Sanna Barrsäter – hör mer i videon om hur familjerna påverkas då enda förskolan i byn kan stängas. Foto: David Westling

Falun tvingas spara – deras skola kan stängas

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av landets kommuner uppger i en enkät gjord av SVT att de kommer behöva spara under 2024. Byskolan och förskolan i lilla Toftbyn i Falu kommun hör till de som kan komma att stängas då kommunen ska spara pengar.

En majoritet av Sveriges kommuner planerar besparingar nästa år, det visar en enkät som SVT har gjort. En av de kommuner som ska spara är Falun, där man under 2024 har ett besparingstryck på 100 miljoner kronor.

Det innebär bland annat att skolan och förskolan i Toftbyn i kommunen kan komma att stängas. Det slutgiltiga beslutet väntas tas i kommunfullmäktige i februari, men kommunledningen vill att skolorna stängs och att barnen istället ska erbjudas skola och förskola i andra delar av kommunen.

– Det är aldrig ett lätt beslut att stänga en skola, säger kommunstyrelsens ordförande Liza Lundberg (S) till SVT.

Fler kommuner kan dra ner i skolan

Sveriges kommuner och regioner menar att fler kommuner kan behöva flytta resurser från skola och förskola till äldrevård, då barnkullarna blivit mindre och behoven i äldrevården ökar, samtidigt säger man att det är impopulära beslut att stänga just skolor och förskolor.

Enligt kommunen är det dyrt att hålla igång skolor och förskolor överallt i Faluns yta.

– Vi är en vidsträckt kommun geografiskt, det innebär att vi också har många skolenheter i kommunen. Där ser vi nu ett vikande elevunderlag, vi har färre elever in i våra skolor, och då har det tyvärr lett till att vi tagit beslut att den ska avvecklas, säger Liza Lundberg.

Stängs skolan så innebär det att också förskolan stängs. Bland föräldrar till barn i Toftbyn så väcker planerna oro och protester.

Här kan du höra både vad föräldrar säger och vad kommunen säger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.