Nina Funke, redaktionschef och ansvarig utgivare. Foto: SVT

Faluns teckenspråksproduktion väcker nyfikenhet i Europa

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Vi tar emot många studiebesök hos oss på SVT i Dalarna.

De flesta som besöker oss har koll på SVT:s lokala nyheter, men många vet inte att en av SVT:s minoritetsredaktioner finns just i Dalarna.

Nina Funke

Redaktionschef och ansvarig utgivare

Det är SVT Teckenspråk, som gör nyheter, barn- och samhällsprogram för den döva och teckenspråkiga publiken.

SVT Teckenspråk är en av SVT:s tre minoritetsredaktioner. De övriga två är, finska redaktionen som finns i Stockholm och den samiska redaktionen, som finns i Kiruna.

Dalarna – Utgivarkrönikor

Att Teckenspråksredaktionen hamnade just i Dalarna har en historia, som börjar på Västanviks folkhögskola i Leksand. Där startade Sveriges Dövas Riksförbund(SDR) i slutet av 1970-talet Dövas TV, som började producera enkla videofilmer med nyheter, samhällsinformation och barnprogram som spelades in på videokassetter som skickades med post till Sveriges döva.

Teckenspråket fick under 80-talet en högre status och erkändes 1981 som dövas officiella språk i Sverige.

År 2000 tog SVT över Dövas TV från Sveriges dövas riksförbund och 2009 flyttade verksamheten ihop med den lokala nyhetsverksamheten i Falun.

Idag är de teckenspråkiga programmen en självklar del i Public service-uppdraget och antalet sända timmar på teckenspråk har ökat avsevärt genom åren.

SVT:s teckenspråksproduktion sticker ut i världen. Vi får ofta besök från andra länder i Falun.

Deras nyfikenhet handlar om hur vi gör våra produktioner på teckenspråk.

Senast för en vecka sedan hade vår nyhetsredaktion, Nyhetstecken, besök av en utredare från Belgien, Jorn Rijckaert, som jobbar på uppdrag av den Flamländska regeringen.

Gänget som jobbar med Nyhetstecken, tillsammans med den Belgiske utredaren som besökte SVT i Falun för att ta reda på mer om redaktionens arbetssätt. Från vänster: Johanna Kankkonen, programledare, Kjell Nydahl, redaktör, Jorn Rijckaert, utredare, Magnus Bergevin, programledare och Marja Andersson, redaktör. Foto: Johan Kankkonen

Han genomför just nu en studie, som kommer att bli en rapport med rekommendationer till TV-format för teckenspråkiga nyheter i Flandern.

I sin studie har han visat nyhetssändningar från ett flertal länder för en fokusgrupp bestående av 20 döva personer och deras samlade intryck var att Nyhetstecken är ett av de bästa programmen i Europa. Det gjorde att utredaren kom just till Falun för att få mer underlag till sin studie.

Det är ett smalt utbud och inte så välkänt för den breda allmänheten.

Men tänk så viktigt.

Och tänk vilken utveckling för publiken.

Från att ha fått en videokassett i brevlådan en gång i månaden till nyheter varje vardag och flera program varje vecka.

Vi är stolta och glada över att ha en produktion här i Falun som är unik och som andra länder är nyfikna på.

/Nina

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Dalarna – Utgivarkrönikor

Mer i ämnet