Foto: arkivbild

Färre aktiviteter av nazistgrupper i Sverige – men inte i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Aktiviteten hos olika nazistiska och fascistiska grupper, typ flygbladsutdelningar och demonstrationer, minskade ifjol.

Det visar en genomgång som den antirasistiska stiftelsen Expo har gjort. Det rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Stiftelsen har räknat aktiviteterna som de olika grupperna själva rapporterat om under 2015 – 2 222 stycken, att jämföra med 2 865 aktiviteter året innan.

– Kartläggningen visar att aktiviteten i den rasideologiska miljön sjönk under 2015. I första hand som en konsekvens av att Svenskarnas parti som när det var valår hade en massiv mobilisering som man misslyckades med, under 2015 lades ner, säger Daniel Poohl, vd för Expo, till Ekot.

Expo har inte räknat in bränderna på olika asylboenden, som i många fall misstänktes vara anlagda, eftersom det är sällsynt att någon har gripits efter dem.

Men Dalarna är ett starkt fäste

Dalarna står fortfarande för en stor andel av manifestationer och propagandaspridning i landet. Och i Ludvika har antalet aktiviteter fördubblats, enligt Expos rapport, skriver P4 Dalarna.

Dalarna har blivit ett starkt fäste för Nordiska motståndsrörelsen som ju har sitt fäste i Ludvika. Men att detta skulle vara förklaringen till att deras aktiviteter fördubblats just här, är inte helt självklart.

Expo mäter varje år hur aktiva de högerextrema är. Det handlar till exempel om torgmöten, propagandaspridning eller manifestationer som den i Borlänge 1 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.