Antalet arbetslösa i Dalarna ökar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet arbetslösa ökar i Dalarna, men inte lika mycket som för hela riket. Samtidigt minskar arbetslösheten bland unga.

I oktober förra året var sammanlagt 8 130 personer inskrivna som arbetslösa i Dalarna. I år har det ökat till 8 310 personer, enligt Arbetsförmedlingen. Det är en ökning med 0,1 procentenheter. I hela Sverige har det ökat med 0,2 procentenheter.

Det positiva är dock att arbetslösheten bland unga och även utrikesfödda har minskat med två procentenheter respektive 1,7 procentenheter sedan förra året.

– Dalarna har varit generellt sett duktiga på att sätta nyanlända i arbete. Man har även satsat mycket på samarbete mellan kommun, arbetsförmedling och näringsliv och det ger effekt på längre sikt. Ett projekt som ”Dubbelt upp” i Borlänge gav också resultat, säger Jan Sundqvist, som är arbetsmarknadsanalytiker.

Svårt för utrikesfödda utan utbildning

Samtidigt pekar han ut svårigheterna med att få en viss grupp av människor i jobb.

– Utrikesfödda kvinnor som inte har någon gymnasieutbildning har det väldigt svårt att få jobb. Där kan man se en tydlig polarisering.

Utbildning lösningen

Lösningen på problemet anser han vara just utbildning.

– Vi måste ta tag i det, för annars kommer det att vara fortsatt svårt att hitta rätt kompetenser till kvalificerade jobb som inom vård och omsorg och inom teknik. Vi har dåligt med den kompetens som egentligen behövs, säger han.

Kort om oktober 2019, Dalarnas län (Inom parantes anges motsvarande siffror för oktober 2018)

• 6,2 procent var inskrivna som arbetslösa (6,1).* Sammanlagt 8310 personer (8130).

• 8,2 procent av ungdomarna 18-24 år var inskrivna som arbetslösa (8,4).* Sammanlagt 1165 personer (1213).

• 4 774 personer var öppet arbetslösa (4862).

• 3 536 deltog i program med aktivitetsstöd (3268).

• 726 personer anmälde sig som öppet arbetslösa (730).

• 777 personer fick arbete (1023).

• 176 personer varslades om uppsägning (155).

*Andel av den registerbaserade arbetskraften.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.