Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Svårt för yngre att komma in på bostadsmarknaden” – hör länsarkitekteten om stödet till hyresrätter som försvinner. Foto: TT/Torbjörn Påhlman/SVT

Risk att färre hyresrätter byggs i Dalarna när bidrag försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Det råder bostadsbrist i de flesta av Sveriges kommuner. Dalakommunerna är inget undantag. Nu är det risk att färre bostäder byggs när investeringsstödet för hyresrätter och studentbostäder försvinner vid årsskiftet. Det befarar länsarkitekten i Dalarna.

– Det kan vara svårt att avgöra vad som beror på ökade byggkostnader och vad som beror på uteblivet investeringsstöd, men det kommer nog att bli färre bostadsprojekt i Dalarna framåt, säger Frida Ryhag, länsarkitekt.

Regeringen menar att investeringsstödet har blivit ett dyrt stöd som riskerar gå till projekt som ändå skulle ha genomförts och därför kan ha en begränsad effekt på bostadsbyggandet.

Bostadsmarknaden i Dalarna

Majoritet missar stödet

I Dalarna är det 27 projekt som har ansökt om att få pengar för olika bostadsbyggen. Men länsarkitekten bedömer att majoriteten av projekten inte kommer att få ta del av de pengarna som finns kvar att fördela.

– Det är när ansökan kom in som är avgörande för var projekt hamnar i Boverkets kö, berättar länsarkitekt Frida Ryhag.

I klippet ovan berättar länsarkitekten mer om konsekvenserna av det borttagna stödet.

Investeringsstöd

Statligt investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande infördes i november 2016.

Riksdagen beslutade den 1 december 2021 att avveckla investeringsstödet för hyresbostäder och bostäder för studerande efter årsskiftet 2021/22. Beslutet innebar att en ansökan om stöd skulle ha kommit in till länsstyrelsen senast den 31 december 2021.

Regeringen fullföljer nu avvecklingen och föreslår i budgetpropositionen för 2023 att medel tillförs för att kunna betala ut stöd till alla som beviljats stöd före den 31 december 2022.

Källa: Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknaden i Dalarna

Mer i ämnet