Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kan bli högre hyror” – hör Leksandsbostäders vd, Anders Eklund, om vad som riskeras om investeringsstödet inte betalas ut. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Leksandsbostäder överst på listan – kan ändå bli utan investeringsstöd

Uppdaterad
Publicerad

27 byggprojekt har ansökt om investeringsstöd för att bygga i första hand hyresrätter i Dalarna, men troligtvis kommer bara en bråkdel av dem, om ens något, att få ut några pengar. Allmännyttan i Leksand är det bolag som har störst chans att få ta del av pengarna i länet.

– Det betyder jättemycket för den totala ekonomin om vi får investeringsstödet, konstaterar vd Anders Eklund vid Leksandsbostäder.

Regeringen har avsatt medel så att de projekt som hinner behandlas av Boverket innan årsskiftet kommer att få investeringsstöd. Resten blir utan.

Leksandsbostäder vill ha 14 miljoner

Leksandsbostäder är det dalabolag som har störst möjlighet att få några pengar. Nedanför Käringberget bygger man just nu 42 lägenheter, ett projekt som man sökt 14 miljoner kronor för.

Det ligger överst på länsstyrelsen väntelista för investeringsstöd i Dalarna. Men om det blir någon utbetalning är inte helt säkert, projektet ligger först på 90:e plats i den nationella kön hos Boverket.

Måste hitta billigare lösningar

Efter årsskiftet försvinner möjligheterna att söka investeringsmedel helt.

– När investeringsstöden försvinner så måste vi hitta billigare lösningar vid framtida byggen, risken blir att färre hyreslägenheter byggs framöver, menar Anders Eklund.

Se mer i klippet om vad investeringsstödet betyder för Leksandsbostäder och hyresgästerna.

Väntelista investeringsstöd i Dalarna

Företag, Fastighet, Sökt investeringsstöd

Leksandsbostäder, Storgärdet 1, 14 154 000 kr

Rättviksfastigheter, Enådal 1, 8 598 240 kr

Säterbostäder, Odalmannen 15, 2 258 760 kr

Inkluderande fastigheter AB (Borlänge), Lärarinnan 7, 44 325 050 kr

Vandraren AB (Falun), Hälsinggården 3:4, 6 518 400 kr

Junior fastighet AB (Borlänge), Blenda 5-6, 15 277 500 kr

Totalt har 27 byggprojekt ansökt om stöd i tid. Några av dem behöver kompletteras. Projekten ovan toppar Dalarnas väntelista.

Källa: Länsstyrelsen Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.