Så här såg det ut på platsen Foto: Patrik Qvicker

Fel att elda upp EU-migranternas koja

Uppdaterad
Publicerad

Det var fel av skidföretaget Skistar att elda upp resterna av en koja som hade använts av EU-migranter vid en av skidanläggningarna i Sälen. Det konstaterar nu miljökontoret i kommunen. Men företaget klarar sig undan åtalsanmälan, delvis på grund av att brandresterna nu har snöat över.

Det var i början av januari som skidföretaget Skistar brände upp en koja med mängder av personliga tillhörigheter som fanns i ett skogsområde mitt i skidområdet Lindvallen i Sälen. EU-migranter hade tidigare använt platsen men skidjätten betraktade allt som skräp. Men istället för att frakta bort det så satte alltså personalen eld på platsprodukter, burkar, köksutrustning och mänger av kläder och filtar. Elden flammade dock upp igen senare och räddningstjänsten tvingades rycka ut.

– I grunden gjorde man ett bra arbete med att ta bort det skräp som fanns där, sa då Jonas Bauer chef för Skistar i Sälen.

Borde haft tillstånd

Men nu har miljökontoret i Malung-Sälens kommun kontasterat att det inte var så bra.

Inspektörerna har tillsammans med räddningstjänsten granskat brandresterna och menar nu att Skistar borde ha ansökt om tillstånd för att elda upp skräpet. Ett tillstånd som de troligen inte hade fått. Normalt får man bara elda ris och trä, det här kan alltså handla om ett miljöbrott men Skistar klarar sig nu ändå utan att ärendet lämnas till åklagare.

Snön gör det svårbedömt

Miljökontoret menar att det har kommit så mycket snö i området så det är svårt att bedöma hur mycket plast och andra otillåtna produkter som har eldats upp. Enligt ett beslut så tvingas däremot nu Skistar att städa upp på platsen när snön gått bort.

Och då ska det inte eldas. Då ska allt avfall sorteras och lämnas in på lämplig återvinningsstation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer