Till vänster: Området med restriktioner, som angivet av Jordbruksverket. Till höger: Den karta som SOS Alarm skickat ut via 112-appen. Foto: SVT, privat

112-appens varningskarta för smittzonen visade större område än Jordbruksverkets

Uppdaterad
Publicerad

SOS Alarm har skickat ut en annan karta än Jordbruksverket för att varna för den zon som belagts med restriktioner mot afrikansk svinpest.

På kartan fanns bland annat Ludvika och Smedjebacken inom det utmärkta området. Trots att de ligger utanför den smittade zonen.

Oroliga tittare har hört av sig till SVT om utskicket och både Ludvika och Smedjebackens kommuner har dementerat informationen, och skriver att SOS karta är felaktig.  

På 112-appens karta var även Surahammar och Sala inom den markerade zonen, men inte heller de orterna ligger inom den zon Jordbruksverket spärrat av. 

Kände till problemet

Tidigare i dag konstaterade både Jordbruksverket och SOS Alarm att de kände till att nåt blivit fel.  

– Jag känner till att det har gått ut ett felaktigt meddelande, och undersöker det för att se vad som har hänt, sa Ingela Grahn, presskommunikatör på Jordbruksverket. 

SOS Alarms pressjour svarade så här via Saga Rosén: 

– Vi håller på och tittar på vad som blivit fel tillsammans med dem som är ansvariga för appen. Det ska åtgärdas inom kort, jag återkommer när jag vet mer. 

Medvetet val av SOS

Nu förklarar Johan Modigh, SOS Alarms chef för krisberedskap att kartorna som skickats ut via 112-appen var ett medvetet val.

– Det är ingen som felaktigt har pekat ut några områden. Vår uppgift är att varna allmänheten om de är i närheten av ett drabbat område. Därför visar våra kartor ett större område än Jordbruksverkets. Vi visar vad som händer i din närhet och som du ska vara uppmärksam på, förklarar han.  

Ändrade kartorna

Kartorna som först skickades ut fredag kväll fortsatte att komma i 112-appen på lördagsmorgonen. Men enligt Johan Modigh har SOS Alarm nu ändå ändrat i sina kartor. 

– Eftersom det blivit missförstånd har vi korrigerat kartan så att nu är den lika som Jordbruksverkets.  

På den karta som SOS Alarm skickat ut via 112-appen ser det felaktigt ut som att både Ludvika, Smedjebacken, Surahammar och Sala ingår i zonen med restriktioner. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.