Foto: Heiko Junge, TT / Magnus Lejhall, TT

Totalt 15 vargar skjutna i Dalarnas revir – jakten avlyst

Uppdaterad
Publicerad

Totalt har 15 vargar nu skjutits i de revir där Dalarna ingår. På onsdagen meddelade länsstyrelsen att jakten är avlyst i Gullsjöreviret och Haraldsjöreviret. Därmed är jakten stoppad i samtliga revir i Dalarna.

Under jaktens första dag fälldes fyra vargar i de revir där Dalarna ingår. En av dem sköts i Dalarna, i Gullsjöreviret som breder ut sig mellan Dalarna och Gävleborg, och tre sköts i Västmanland.

Därefter har licensjakten fortsatt. Under fredagen sköts ytterligare en varg i snösjöreviret, totalt 12 stycken har nu skjutits där, vilket var tilldelningen. Så där har jakten avslutats.

Vargar i Dalarna

Tre vargar av de tilldelade sex har skjutits i Gullsjöreviret men på onsdagen meddelade länsstyrelsen att jakten stoppas för inventering.

Hittills under licensjakten har tre vargar fällts i Gullsjöreviret, den revirmarkerande hanen saknas bland de fällda djuren. Jaktledningen i området och Länsstyrelsens fältpersonal vittnar om att det saknas spår som visar på att hanen eller annan varg rör sig i området.

Då reviret omges av andra revir, bland annat ett revir som innefattar individer som betecknas som genetiskt viktiga, ökar risken att vargar som inte tillhör det ursprungliga reviret vandrar in i området. För att jakten ska bedrivas kontrollerat och efter de utpekade vargarna inom Gullsjöreviret anser Länsstyrelsen därför att mer underlag behöver samlas in innan eventuell jakt kan fortsätta.”, skriver vilthandläggarna i ett pressmeddelande.

Tilläggsbeslutet om fortsatt jakt i Haraldsjöreviret överklagat

Under onsdagen meddelade också Länsstyrelsen Dalarna att det tidigare tilläggsbeslutet om ytterligare två vargar i Haraldsjöreviret blivit överklagat. Konsekvensen blir att jakten nu även där blivit avlyst.

”Tilläggsbeslutet överklagades av Svenska Rovdjursföreningen och Förvaltningsrätten valde att inhibera tilläggsbeslutet i avvaktan på att målet avgörs slutligt. Som en konsekvens av Förvaltningsrättens beslut har Länsstyrelsen avlyst jakten i Haraldsjön. Länsstyrelsen bedömer att det inte finns förutsättningar att bedriva jakten enligt tilläggsbeslutet – eftersom den juridiska processen inte kommer att hinna bli klar innan den 20 januari, som är jaktens slutdatum”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Årets vargjakt

Licensjakten 2022 sker i tre revir i Dalarna:

  • Gullsjön, ligger norr om Lumsheden utanför Falun och delas med Gävleborgs län
  • Haraldsjön och Snösjön som ligger i södra Dalarna och delas av Västmanlands och Örebros län.

I dessa tre revir får sammanlagt 18 vargar skjutas, sex i varje revir.

Jakten får pågå som längst till 15 februari eller tills dess att länsstyrelsen avlyser jakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar i Dalarna

Mer i ämnet