Starta klippet och se hur snabbt Ferry sågar av en stock, hur högt han siktar i helgen och hör hur mycket han planerar att slå sitt personliga rekord med. Foto: Lotta Olin/SVT

Svan siktar mot toppen i timbersport – tränar med världsmästaren

Publicerad

I helgen tävlar Vansbrobördige Ferry Svan om VM-titeln i timbersport i Göteborg. Inför tävlingen Champions Trophy tränar han tillsammans med den regerande världsmästaren Laurence O'Toole från Australien.

– Det betyder väldigt mycket. Att man kan få se hur den som är bäst i världen gör, och att man kan fråga mycket, säger Svan. 

Siktar högt

2017 vann Ferry Svan överraskande JVM-guld i Timbersport. Det gav honom en plats i förra årets Champions Trophy, där han fick mäta sina krafter med världens allra främsta inom sporten. Han kom åtta. I år siktar han högre.  

– I år har jag tränat väldigt mycket och väldigt fokuserat, så det ska gå väldigt bra. Jag är i kanonform, och till helgen ska jag vara så bra som jag någonsin har varit.

Tränat i Australien

Ferry och Laurence O'Toole har tränat tillsammans hemma hos Ferrys föräldrar Marie och Gunde Svan i Vansbro den senaste veckan. Men redan i januari tillbringade Ferry en hel träningsmånad hemma hos Laurence utanför Melbourne i Australien och fick massor av tekniktips, samt deltog i några australiska wood chopping tävlingar. 

– Han har förbättrat sig mycket sen i januari när jag började arbeta med honom. Det är väldigt roligt att se att han tillämpar det jag har lärt honom, säger Laurence O'Toole som är glad över att ha kunnat vara i Sverige och acklimatisera sig till tidsomställningen inför tävlingen. 

Starta klippet ovan och se hur snabbt Ferry sågar av en stock, hur högt han siktar i helgen och hör hur mycket han planerar att slå sitt personliga rekord med.

Ferry Svan är det svenska medaljhoppet. I klippet visar han dig hur tävlingen går till. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer