Fick rasistiskt mail från Högskolan Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

En student som antagits till Högskolan Dalarna mailade lektorn och frågade hur han skulle registrera sig. Tillbaka fick han ett svar som han uppfattade som rasistiskt.

Studenten Mehran Mahmoudi i Uppsala som antagits till en kurs på högskolan i Falun mailade till lektorn och frågade hur han skulle registrera sig på kursen.

Lektorn skickade mailet vidare till en kollega med orden ”Kan du hjälpa Mohammed, han kommer nog direkt från Mecka”. Och svaret råkade lektorn också skicka tillbaka till Mehran.

Högskolans rektor, Marita Hilliges, tar kraftigt avstånd från mailet och säger till Gävledala att högskolan nu ska utreda händelsen.

– Vi ska först och främst be studenten om ursäkt och sedan ska vi ta tag i det här så att det inte händer igen, säger hon till Gävledala.

”Det var tänkt som ett skämt”

Gävledala har pratat med lektorn som skickat mailet, som också sitter i kommunfullmäktige i Rättviks kommun för Centerpartiet. Han säger att det var tänkt som ett skämt.

– Det var skrivet i all hast och det skulle vara ett skämtsamt vidarebefordrande till en kollega. Det var obetänksamt och inte alls särskilt roligt, men det uttrycker inte några värderingar hos mig, säger lektorn Hans-Erik Hellborg till Gävledala.

Han säger också att han förstår att mailet kan uppfattas som rasistiskt.

– Det är klart att de som inte känner mig, som bara läser texten kan uppfatta det som kränkande, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.