Regionen anmäler sig själva efter felmedicinering Foto: Fredrik Sandberg/TT

Man fick upprepad medicinering med livshotande biverkningar – avled

Uppdaterad
Publicerad

En man i 70-åldern avled efter att vid upprepade tillfällen fått medicinering av tidigare uppmärksammat läkemedel med livshotande biverkningar. Region Dalarna anmäler nu sig själva.

Det var under hösten 2020 som vården brustit så pass mycket i sina rutiner att det ledde till att en äldre man avled.

– Vi ser allvarligt på händelsen och gör nu en anmälan enligt lex Maria, säger chefläkare Yvonne Lowert.

Under september försämrades mannen vilket krävde en period med vård på en psykiatrisk klinik. Han hade då tidigare medicinerats med en viss sorts läkemedel, vilket visat sig ge mannen allvarliga och livshotande biverkningar. En uppgift som fanns noterad i journalen. Trots detta valde vården att åter sätta in samma läkemedel.

Upplevde samma biverkningar

Då mannen skrevs ut fanns det en planerad uppföljning med veckovisa provtagningar – som sedan uteblev.

– Det har brustit i rutinen och man har inte uppmärksammat att patienten åter fick förändrade blodprover med hastigt försämring och påföljande intensivvård. Trots direkta insatser kunde man inte rädda patientens liv. Vi ser allvarligt på händelsen och gör nu en anmälan enligt lex Maria, säger chefläkare Yvonne Lowert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.