Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är inte gästerna som betalar elräkningen i slutet på månaden”, säger Johan Sares, anläggningschef i Orsa Grönklitt, som uppmanar fjällbesökarna att tänka på elförbrukningen. Foto: Sofie Lind/SVT

Fjällturisterna i Dalarna uppmanas hjälpa till att sänka elkostnaderna – ”Inte låta bastun stå på”

Uppdaterad
Publicerad

De höjda elpriserna oroar fjällvärlden som nu måste ställa om rejält för att sänka kostnader.

– Vår snöproduktion är en stor energislukare för oss och där måste vi se till att göra den när det är som mest effektivt, både temperaturmässigt ute och när priserna är som lägst, säger Johan Sares som är anläggningschef på Orsa Grönklitt.

Knepen som anläggningarna tar till är många. I Bjursås övervägs det att använda enbart natursnö i ett par nedfarter – i Stöten har en elkonsult anställts och där ska personalen få utbildning i hur de bäst kan spara el. Den stundande säsongen tvingar även Orsa Grönklitt att tänka om.

– Man ser över allting, alltifrån värmestugor till att uppmana gäster att inte låta bastun eller torkskåpet stå på i onödan eller låta fönstret stå öppet länge för att vädra, förklarar Johan Sares.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Fasta elavtal räddar skidsäsongen

Många skidanläggningar i Dalarna räddas i år till följd av att de redan bundit sig på fleråriga elavtal. En del löper dock ut nästa säsong. Men vissa, som anläggningen i Orsa, har delvis även rörliga avgifter som nu oroar. Elpriserna oroar även de privata stuguthyrarna.

– Vi kan bara vädja till besökarna att hjälpa till, säger Johan Sares på Orsa Grönklitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet