Nässelfjärilen är en av de fjärilar vars observationer flyttat längst norrut på tio år. Foto: Arkiv, SVT

Fjärilarna flyttar norrut – förändringen dramatisk

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler fjärilar observeras oftare i nordligare delar av landet, visar en analys av bland annat lantbruksuniversitetet SLU. Det handlar om en mängd arter som kan ha förflyttat sig långa sträckor norrut de senaste tio åren.

Enligt Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, är det en dramatisk förändring.  

– Det finns vetenskapliga studier som visar att fjärilar flyttar norrut om det blir varmare, så det kan hänga ihop med ett förändrat klimat, säger Karin Ahrné, fjärilsansvarig SLU Artdatabanken Uppsala. 

Klimatkrisen

Nässelfjäril 30 mil längre norrut

Analysen, som datajournalistnätverket J++ gjort tillsammans med forskare på SLU Artdatabanken för tidningen Sveriges Natur, visar att 40 fjärilsarter har flyttat mer än fem mil norrut i landet. För några relativt vanliga arter som nässelfjäril samt skogs- och ängsvitvinge, görs observationerna mer än 30 mil längre norrut än tidigare.

Journalisterna och forskarna analyserade 1,5 miljoner observationer som rapporterats in till Artportalen och jämförde två femårsperioder. Endast de arter som observerats minst 500 gånger under båda tids­perioderna 2005-2009 och 2015-2019 togs med i analysen. 

– Om man skulle göra en vetenskaplig studie skulle man behöva analysera observationsmönstret lite mer. Det här är inte några systematiskt insamlade data. Det är rapporteringar till Artportalen som privatpersoner gör. Och det blir fler och fler som rapporterar, så det kan vara något i mönstret av hur man rapporterar som påverkar var man ser olika arter, förklarar Ahrné.

Fjärilsarter drabbas på olika sätt

Karin Ahrné säger att ett förändrat klimat gör att forskarna förväntar sig fler extrema väderhändelser som torka eller översvämningar, och det skulle kunna drabba fjärilsarter med begränsad utbredning.   

– Samtidigt kan klimatet påverka andra arter så att det blir mer gynnsamt att sprida sig över större delar av landet. Det beror på vilken art man tittar på.  

Fjärilar bidrar till pollinering av växter, och är viktig mat för bland annat fåglar. Den vanligaste fjärilen var enligt Svensk Dagfjärilsövervaknings senaste årsrapport 2018, luktgräsfjäril, följd av rapsfjäril och citronfjäril.

I klippet nedan ser du vilka fem fjärilsarter som enligt datajournalistnätverket J++ och SLU Artdatabankens analys flyttat längst norrut på en tioårsperiod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet