För att minska fallen av livmoderhalscancer ska man gå på cellprovskontrollerna och vaccinera sig mot HPV, enligt specialistläkare Hanna Sahlgren vid Falu lasarett. Foto: Bengterik Busk/SVT

Kraftig ökning av livmoderhalscancer i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av livmoderhalscancer har ökat i landet, det visar statistik från Cancerfonden. Dalarna är ett av landstingen där ökningen är som störst.

De senaste 20 åren har 450-500 fall av livmoderhalscancer upptäckts per år i Sverige. Antalet fall har nu ökat med 20 procent. Dalarna är ett av sju landsting som har den största ökningen av livmoderhalscancer.

– Tidigare har det varit mellan fem och tio fall per år men de sista åren har vi sett en ökning, mellan 15 upp till 20 fall under vissa år, säger Hanna Sahlgren, specialistläkare vid Falu lasarett.

Oklart varför livmoderhalscancer ökar

I dagsläget vet man inte vad ökningen beror på men enligt Hanna Sahlgren pågår nu ett arbete för att ta reda på vad som kan ligga bakom den stora ökningen.

– Just nu tittar vi på alla enskilda fall och vad som ligger bakom. Vi undersöker om personer har blivit vaccinerade mot HPV, om de har tagit cellprov och en massa andra faktorer, säger hon.

För att minska antalet fall av livmoderhalscancer ska man bland annat gå på cellprovskontrollerna när man blir kallad.

– För en del tjejer, yngre tjejer, så gäller det också att vaccinera sig mot HPV, säger Hanna Sahlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.