Unik forskning: Livmoderhalscancer bland äldre går att förhindra

Uppdaterad
Publicerad

Livmoderhalscancer hos äldre kvinnor kan gå att förhindra, det visar ny forskning som gjorts vid Centrum för klinisk forskning vid Landstinget Dalarna i samarbete med Institutionen för Kvinnors och Barns Hälsa vid Uppsala Universitet.

Enligt studien gäller det att hålla koll på eventuella cellförändringar hos kvinnor som smittas av HPV-virus.

Hittills är det bara kvinnor som är tillräckligt unga för att kunna kan föda barn som vården och forskningen om livmoderhalscancer har koncentrerat sig på – forskningen när det gäller kvinnor över 60 år är närmast obefintlig.

Fyra procent har HPV

Men, även äldre kvinnor kan smittas av HPV-virus, ett virus som i värsta fall kan leda till cancer i livmodern. Det visar en unik studie gjord i Dalarna där 1051 kvinnor över 60 år följdes.

– Studien visade att fyra procent av de äldre kvinnorna i Dalarna har HPV-virus,

Annika Lindström är forskaren bakom studien. Foto: Anders Hansson, SVT

säger Annika Lindström, gynekolog och forskaren bakom studien.

Större risk att dö av cancer

Äldre kvinnor riskerar i högre grad att dö av cancer i livmodern än yngre och det är ett ökat sexliv bland äldre kvinnor som gör det angeläget med fler kontroller.

Därför utvidgas nu den övre gränsen för kontroller, så kallad screening, från 60 till 64 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.