Mellan 2010 och 2017 har antalet kvinnor i Dalarna med livmoderhalscancer fördubblats. Nu hoppas man vända trenden. Foto: SVT

Livmoderhalscancer ska förebyggas med nytt vårdprogram

Publicerad

Nu introducerar Landstinget Dalarna ett nytt nationellt vårdprogram som ska förebygga livmoderhalscancer.

Den största förändringen är att cellprover från kvinnor som är 30 år eller äldre i första hand kommer att analyseras för HPV-virus.

Cellprover från kvinnor mellan 23 och 30 kommer fortfarande främst att analyseras för cellförändringar. För kvinnor över 40 kommer cellprovet analyseras dubbelt, både för HPV-virus och för cellförändringar.

Lättare att upptäcka cellförändringar

Med det nya vårdprogrammet hoppas man kunna vända trenden med allt fler kvinnor i Dalarna som drabbas av livmoderhalscancer.

– Programmet innebär färre utredningar och behandlingar eftersom HPV-analys är ett känsligare sätt att upptäcka cellförändringar, säger Hanna Sahlgren, specialistläkare inom gynekologi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.