Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det har blivit tuffare för många i samhället” – Hör Magnus Nordahl om varför fler familjehem behövs och om hur kommunsamverkan kan hjälpa Foto: SVT

Dalakommuner går samman för att hitta nya familjehem – allt fler barn behöver placeras

Publicerad

Behovet av familjer som kan ta emot utsatta barn har ökat stadigt de senaste åren i Sverige, lika så i Dalarna. Nu går majoriteten av dalakommunerna samman för att undersöka möjligheterna att jobba gemensamt för att rekrytera familjehem.

– Vi behöver bli bättre på att hitta bra familjer och ser nu över om vi kan hjälpas åt i det arbetet säger Magnus Nordahl, sektionsschef på socialtjänsten i Falun och den som samordnar projektet.

13 kommuner är intresserade av att jobba med familjehemsfrågan gemensamt. Bara Malung-Sälen och Smedjebacken har valt att stå utanför med hänvisning till att man klarar rekrytering av familjehem på egen hand.

Många små kommuner

Samarbetet handlar om att rekrytera, utvärdera och utbilda familjehem. En inledande förstudie har gjorts och inom kort går man till beslut om att gå vidare.

Varför kan samverkan fungera bättre?

– Vi har många små kommuner i Dalarna där få eller kanske bara en person jobbar med de här frågorna. Att jobba gemensamt minskar sårbarheten och gör att vi kan hjälpas åt på ett annat sätt.

I klippet: Hör Magnus Nordahl om behovet och den nya samverkan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer