Flera läkare har inom kort tid slutat på barn- och ungdomspsykiatrin i Falun. Det resulterar i att köer för fortsatt behandling är långa. Foto: SVT

Långa köer för fortsatt behandling – flera läkare på barn- och ungdomspsykiatrin i Falun har slutat

Uppdaterad
Publicerad

Personal som slutat och fortsatt köbildning till andra besöket på barn- och ungdomspsykaiatrin (BUP) i Falun, resulterar nu i att det på tisdag hålls ett extra regionfullmäktige för att bestämma om barn- och ungdomspsykiatrin i Dalarna delvis ska privatiseras.

Under de två senaste åren har BUP blivit allt snabbare med att kunna ge ett första besök inom 30 dagar till de som söker hjälp. Där har utvecklingen gått från 18 procent till 88 procent.

Köerna ökar

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

Men för den fortsatta behandlingen ser det fortfarande svårt ut – kön till återbesök har ökat det senaste året. I år har dessutom sex läkare slutat på BUP i Falun.

– Det är en svår situation och det är svårt att rekrytera läkare i hela landet, säger verksamhetschefen Mikael Skansgård.

Hör Mikael Skansgård i videon, om hur situationen påverkar mottagningen och deras patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

Mer i ämnet