Foto: TT Nyhetsbyrån

Fler laddstolpar behövs i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Att ge sig ut på längre turer med sin elbil i Dalarna är än så länge vanskligt. Antalet laddstolpar är begränsade, något som bland annat uppmärksammats av centerpartisten Lena Reyier.

Under fem veckor i samband med valrörelsen testade Lena Reyier (C), oppositionsråd i landstinget Dalarna, att köra elbil. Men så fort hon skulle ta sig längre sträckor utanför från Falun och Borlänge, blev det problem.

– Ja det var ett pussel att få ihop, för det finns ju inte snabbladdare i hela Dalarna, det är det som behövs, säger hon.

Dalarna – eldrivna fordon

I en motion till landstingsfullmäktige föreslår hon att landstinget tar fram en plan för hur landstingets vårdinrättningar och arbetsplatser successivt ska kunna förses med laddstolpar för elbilar.

– Ska folk kunna leva i Dalarna och vara klimatsmarta och åka fossilfritt, så behöver vi hjälpas åt att sätta upp laddstolpar så att det är möjligt. Vi ser nu i Sverige att det finns 7000 elbilar och antalet växer stadigt och det klart att det är många i Dalarna som också köper elbil, säger Reyier.

Det är oklart när motionen om laddstolpar når fullmäktige, men från majoritetens sida säger man till Gävledala att man självklart är positiv till arbetet med förnybar energi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – eldrivna fordon

Mer i ämnet