Superladdare tar elbilar till fjällen

Uppdaterad
Publicerad
Nya supersnabba laddare kommer att underlätta för elbilar att ta sig igenom Dalarna.

Två nya snabbladdningsstationer för elbilar togs i drift under måndagen och tisdagen. De finns i Rättvik och Leksand, två stora turistorter i Dalarna och tanken är att livet nu ska bli mycket lättare för den som vill åka elbil.

Fler elfordon

– Nu gör vi det möjligt att använda elfordon och jag tror att användandet kommer att öka! Det känns jätteroligt! säger Robert Nilsson på Dala Energi som Leksands och Rättviks kommuner anlitar för att bygga laddstationer.

På bara en dryg kvart ska man kunna ladda batteriet till 80 procent med de nya supersnabbladdarna, viktigt för den som är på långresa med elbil.

Räcker till fjällen

 Förutom att det är bra just i de orterna där laddarna står kan det också överbrygga det gap som tidigare varit mellan nedansiljansområdet och fjällvärlden, trots att några kommuner däremellan fortfarande är svarta plumpar på laddstolpekartan. Nu borde fler kunna ta elbilen hela vägen till fjällen.

Se laddstationens olika kontakter i reportaget här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - eldrivna fordon

Mer i ämnet