Fler poliser till Sälen – ny flygplats och fler turister kräver större närvaro

Uppdaterad
Publicerad

Polisen satsar just nu på att bemanna upp i Sälen – från nästa år hoppas man kunna utöka den fasta personalen med cirka 8-10 poliser.

Det är bland annat den nya flygplatsen i Sälen som kommer att kräva en ny typ av insats från Polisen. När verksamheten kommer igång och turister flygs in från andra länder ska Polisen ha gränspolisverksamhet på plats. 

– Vi behöver ju vara på flygplatsen och kontrollera människor som kommer inflygandes till Sverige, säger Peter Karlsson, tillförordnad polisområdeschef i Dalarna.

Bemannat upp med poliser utifrån

På grund av turismen har man de senaste åren bemannat upp med poliser från andra områden från december till april. Så kommer det även bli den här vintern men sedan är planen att ha fler poliser stationerade i Sälen permanent. 

Förhoppningen från polisledningens håll är samtidigt att bygga en ny polisstation i Sälen och man undersöker just nu möjligheterna.

– Vi vill göra det snart, säger Peter Karlsson.

Om man tillför resurser i Sälen – hur kommer det då drabba resten av Dalarna?

– Bara positivt, vi får ju fler poliser till Dalarna och vi kommer att slippa de här tillfälliga förflyttningarna som vi gör idag, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygplatsen i Sälen

Mer i ämnet