Fler snöskoteråkare riskerar bli offer för laviner

Publicerad

Fjällräddningen i Dalarna befarar att fler snöskoteråkare kommer att bli offer för laviner framöver och därför genomfördes en storövning i Grövelsjön under torsdagen.

I övningen deltog fjällräddare, polisen, lavinhundar och polishelikopter.

– De som kör med nya snöskotrar, tar sig längre bort och åker i områden där lavinfaran är stor så vi befarar att det kan öka, säger fjällräddaren Peter Karlsson som själv deltog i övningen.

Hundar från både fjällräddningen och polisen fick träna på att åka polishelikopter till ett lavinområde öster om Grövelsjön där andra poliser gömt sig i snön för att föreställa offer för laviner.

Hundarna Konrad och Pila från Sälen och Lima var två som klarade provet.

– De är oersättliga både vad gäller snabbhet och förmågan att hitta folk, säger Peter Karlsson.

– Vi gör den här övningen för att se att hundarna klarar kraven. Det är ju tänkt att de ska vara standby om det händer något, säger hundinstruktören Elisabeth Thorstensson vid Dalapolisen som också deltog i storövningen i Grövelsjön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Dalafjällen

Mer i ämnet