Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Major Henrik Nordberg är kompanichef på Dalregementsgruppen. När försvaret nu ska upprustas vill Falun gärna växa som militärort. Foto: Mathias Andersson/Anders Hansson, SVT

Värnpliktiga på plats i Falun – Försvaret vill gärna utbilda fler

Uppdaterad
Publicerad

Det fanns en tid då fler än 1000 soldater per år utbildades i Falun. Idag utbildas dryga 30-talet. Förhoppningen finns att fler kan få sin grundutbildning här, men då krävs bättre lokaler.

De som håller i utbildningen av de värnpliktiga soldaterna i Falun ser gärna att rekryterna blir yrkesmilitärer i slutänden. Och de skulle helst vilja utbilda ännu fler än de dryga 30 som nu utbildas per år.

Men det är brist på lämpliga lokaler då det gamla regementet numer är omgjort till civila arbetsplatser och studentbostäder.

Innan Dalregementet lades ned utbildades över 1000 soldater per år i Falun. I inslaget hör du två officerare berätta om hur utbildningen går till idag och vilka fördelar Falun har som utbildningsort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer