– Om smittan följer som den gjorde förra året får vi en nedgång till sommaren, säger Anders Lindblom. Foto: SVT/ Lars Pehrson/SvD/TT

Flera barn smittade i fjällen över påsklovet: “Svårt att utvärdera lovet nu“

Publicerad

Vecka 14 uppmätte Region Dalarna flest coronafall sedan pandemin bröt ut förra året. Det var också påsklov den veckan, men trots att lovet nu passerat är det ännu lite för tidigt för att utvärdera om smittan av covid-19 ökade under semestertiden eller inte.

– Det vi kan se är att en hel del barn blivit smittade i Sälen och Idre under vecka 14, en del familjesmitta där någon varit i fjällen och insjuknat och sedan smittat familjen, säger smittskyddsläkare Anders Lindblom.

Med semesterveckan bakom oss kan Region Dalarna konstatera att 11 personer uppgav Sälen som smittort, och 1 person uppgav Idre.

– Det är så det brukar se ut, det är fler i Sälen för att det är fler turister där. Men det är för tidigt att utvärdera påsklovet nu, säger Anders Lindblom.

Länet står i ett allvarligt läge, som smittskyddsläkaren uttrycker det. En av anledningarna till toppen av antal fall förra veckan kan vara att viruset är säsongsbetonat, vilket skulle betyda att årets sommar kan bli lik fjolårets.

– Om smittan följer som den gjorde förra året får vi en nedgång till sommaren. Vi ser att det är säsongsbetonat och det är en orsak till toppen förra veckan, säger Anders Lindblom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer