Bara en björn kvar i kvoten – jakten avlyst i tre områden

Publicerad

Under tisdagen den 21 augusti drog björnjakten igång på flera platser i landet. I Dalarna får sammanlagt 51 björnar skjutas. 2 september hade kvoten fyllts i tre områden. Nu har totalt 50 björnar fällts.

Rapporterna om skjutna björnar duggade tätt under morgontimmarna den första jaktdagen. Redan vid 07.15-tiden samma dag som jakten startade var åtta björnar fällda.

– Det brukar skjutas mest björnar de första dagarna, det är ganska många för att vara så här tidigt på morgonen. Förra året var det också runt 10 stycken första jaktdagen, sa Linda Vedin, vilthandläggare Länsstyrelsen Dalarna, vid åttatiden på tisdagsmorgonen.

Kvoten överskreds med fyra björnar

I det mest björntäta området som kallas för delområde 2 fick 29 björnar skjutas. Redan på onsdagsmorgonen var alla 29 fällda och jakten avlystes därmed i detta område. Trots det sköts ytterligare 4 björnar under dagen.

De fyra individerna kommer dock inte att påverka kvoterna i de övriga jaktområdena. Det beslutade länsstyrelsen på torsdagseftermiddagen.

– Vår bedömning är att vi lättare når vår måluppfyllelse om vi håller fast vid den ursprungliga tilldelningen, än om vi skulle dra av de björnar som överskjutits i jaktområde två från de andra områdena, säger Linda Vedin, vilthandläggare, Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Glapp i kommunikationen

Enligt Linda Vedin ska rapporterna om skjutna björnar kommit så tätt i område 2 att information om att jakten var avlyst kanske inte hunnit nå ut till jaktlagen.

– Jägarna är skyldiga att kolla av hur många björnar som skjutits en gång i timmen och alla de här sista sköts inom loppet av 45 minuter.

Det kan också uppstå glapp i kommunikationen eftersom jägarna har två timmar på sig att rapportera in en skjuten björn.

Enligt Linda Vedin har det tagits höjd för att överskjutning sker.

– Vi har alltid säkerhetsmarginaler när vi bestämmer kvoter i licensjaktsbeslut bland annat för eventuella skyddsjaktsansökningar som kan komma in under året, säger Linda Vedin.

Så många björnar är skjutna hittills

Klockan 14.23 tisdagen den 5 augusti rapporterade länsstyrelsen att 50 björnar skjutits. Totalt får 51 björnar fällas i årets jakt.

Så här ser den återstående kvoten ut:

Inom delområde 1 återstår 1 björn inom område 1a.

Inom delområde 2 återstår inga björnar och här är jakten avlyst.

Inom delområde 3 återstår inga björnar och här är jakten avlyst.

Inom delområde 4 återstår inga björnar och här är jakten avlyst.

Kartan visar de olika områden som länet är indelat i under jakten. Foto: Länsstyrelsen / Berit Roald, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer