Brandmän bekämpar en skogsbrand i Öje på torsdagskvällen. Foto: Mora brandkår

Skogsbrand i Älvdalen blossade upp igen

Publicerad

Räddningstjänsten fick på torsdagskvällen rycka ut på flera bränder i Älvdalens kommun. De har sannolikt uppstått efter blixtnedslag, enligt räddningschef Johan Szymanski. På fredagsmorgonen blossade en av bränderna upp igen.

– Just nu jagar vi fyra bränder. Och det åskar fortfarande och är mycket torrt i markerna så det kan bli fler, säger Johan Szymanski vid 20.15 på torsdagskvällen.

Bara någon halvtimme senare hade larm kommit in om en femte brand i närheten av Lillhärdal.

Militären hjälper till

Räddningstjänsten har också fått hjälp av militären eftersom en av bränderna kommit in på skjutfältet Trängslet.

– Vi försöker nu lokalisera bränderna, det är dålig terräng och finns inte vägar överallt, så vi kanske behöver helikopter. Men den går inte att använda på natten så då får vi försöka på marken. Men det finns inte vägar överallt, säger Johan Szymanski.

Den största branden, väster om Brunnåsen, är ca 50x50 meter. En annan brand på kalfjället i naturreservatet Rödberg har slocknat men pyr fortfarande.

Det har också brunnit på flera andra ställen i länet under torsdagen, bland annat i Malung-Sälen och Leksands kommuner.

Blossade upp igen

På fredagsmorgonen har en brand om 150 gånger 150 meter blossat upp igen och nu använder försvarsmakten helikopter i släckningsarbetet. Branden är under kontroll och enligt Johan Szymanski finns det ingen direkt spridningsrisk men det är långt till vatten, därför används helikoptern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Trängslet

Mer i ämnet