Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flygplatsen i Sälenfjällen kan få en betydande militär roll efter Sveriges Natoanslutning. Flygplatschefen berättar om det strategiska läget nära Norge. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Flygplatsen i Sälen får militär roll efter Natointrädet

Publicerad

Flygplatsen i Sälen väntas få en betydande militär roll när Sverige nu är medlem av Nato. Inte minst på grund av närheten till Norge.

– Vår flygplats är strategiskt bra belägen, säger flygplatschefen Gunnar Lenman.

Scandinavian mountains airport, flygplatsen i Sälenfjällen, ligger bara några kilometer från norska gränsen.

Redan för drygt två år sedan tog Nato över anläggningen under en stor militärövning kallad Gränsland som gjordes tillsammans med bland annat Norge som länge varit medlem av Nato.

Flygplatsen ligger nära Norge

Nu väntas flygplatsen få en större militär roll när även Sverige är Natomedlem.

Vid ett besök i Falun tidigare i veckan sa också försvarsminister Pål Jonson (M) att Dalarna kommer att påverkas av framtida militära strategier på grund av den geografiska närheten till Norge.

– Vi är en privatägd flygplats men har ändå alla möjligheter, säger Gunnar Lenman vd för Scandinavian mountains airport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.