• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Flygplanet som kraschade var av typen Cessna 172. ”Det var vår räddningshelikopter som fick syn på det med hjälp av nattkikare” säger Birgitta Eckermark på Sjö- och flyggräddningscentralen. Foto: Joshua Lindsey/AP/TT, Sjöfartsverket

Flygräddningsledaren: ”De såg eld som blinkade till och att trädtopparna var avbrutna”

Uppdaterad
Publicerad

När mannen inte landade på flygplatsen i Hagfors blev hans vän orolig och slog larm – sedan inleddes en stor sökinsats efter ett försvunnet flyg. Natten till torsdagen hittades flygplanet i skogarna mellan Vansbro och Leksand. Piloten, en man i 80-årsåldern, konstaterades avliden.

– En kompis visste att han skulle landa på Hagfors. Men han landade aldrig så kompisen ringde flygtrafikledningen, säger Birgitta Eckermark, biträdande flygräddningsledare på Sjö- och flyggräddningscentralen.

Flygningen startade i Skellefteå och mannen var på väg till Hagfors i en enmotorig Cessna 172.

Såg eld och avbrutna träd

Det är oklart vad som sedan hänt, men när larmet om ett försvunnet plan kom in vid 21-tiden på onsdagskvällen larmades ambulans, räddningstjänst och helikoptrar ut. Sökandet koncentrerades till området kring planets senast kända position.

– Det var vår räddningshelikopter som fick syn på det med hjälp av nattkikare. De tyckte de såg någon eld som blinkade till och efter ett tag såg de att trädtopparna var avbrutna, säger Birgitta Eckermark.

Räddningsinsatsen tog sig sedan fram till platsen med hjälp av fyrhjuling och genom att gå till fots. Platsen ligger i oländig terräng med stora höjdskillnader och en bit från körbar väg.

”Ingen nödsändare ombord”

Vid 2-tiden på natten meddelade polisen att piloten, som var hemmahörande i Värmland, har konstaterats avliden.

Polisen har spärrat av området och Haverikommissionen ska nu undersöka platsen och flygplanet för att få svar på vad som hänt. 

– Det fanns ingen nödsändare ombord på flyget. Vi har en sista position men sedan vet vi inte vad som hänt efter det, säger Birgitta Eckermark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.