Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Piloten, en man i 80-årsåldern, var ensam i flygplanet vid olyckstillfället. Så här lät det när vår reporter Anders Hansson rapporterade från olycksplatsen. Foto: Brandkåren Norra Dalarna, Anders Hansson / SVT

Pilot död efter flygplanskrasch utanför Leksand

Uppdaterad
Publicerad

En man i 80-årsåldern har konstaterats avliden efter en flygplanskrasch utanför Leksand. Platsen i området kring Ekfännsberget norr om Björbo är avspärrad av polisen i väntan på Haverikommissionen.

SOS Alarm fick på 21.03 på onsdagskvällen larm om ett misstänkt flygplanshaveri i trakterna omkring Leksand.

Den senast kända positionen för planet var i området Ekfännsberget/Björberget i Björbergshällan, enligt polisen. Den senaste kontakten med piloten ska ha varit i Mora.

Enligt sjö- och flygräddningen var planet, ett enmotorigt plan av typen Cessna 172, på väg från Skellefteå till Hagfors i Värmland.

– Planet har färdats en sträcka, synts på radarn och nu har man ingen kontakt längre, sa Joakim Blomberg, operatör på SOS Alarm, då.

Planets senast kända position var i området Brändan/Björberget i Björbergshällan. Foto: SVT Grafik

”Går inte att spekulera”

En stor sökinsats drogs igång och sent på onsdagskvällen sa polisen att flygplanet hade hittats och att ambulans var på väg till platsen.

– Det hittades inom sökområdet, säger polisens presstalesperson Diana Qudhaib.

Vad har hänt?

– Det kommer vi behöva utreda, det går inte att spekulera i nu.

Räddningstjänsten fick använda fyrhjuling och gå till fots till platsen, som ligger i oländig terräng med stora höjdskillnader och en bit från körbar väg.

– När de kom fram var det en mindre brand och mycket vrakdelar på platsen, säger Joakim Blomberg.

Haverikommissonen ska utreda

Strax efter klockan 02, natten mot torsdag skriver polisen på sin hemsida att piloten, en man i 80-årsåldern, har konstaterats avliden och att anhöriga är underrättade. Enligt polisen var mannen hemmahörande i Värmland.

– Polisen utreder nu dödsorsaken för mannen. Platsen är avspärrad och Haverikommissionen kommer utreda orsaken till flygkraschen, säger Jens auf der Heide, vakthavande befäl på polisen i Bergslagen.

Enligt tidiga rapporter så meddelades platsen där planet kraschat som Björberget i Leksands kommun. Detta har senare ändrats till Ekfännsberget i Gagnefs kommun, som ligger i närheten.

Uppdaterad: 2 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer