Flyktingar i Lima blixtevakueras

Publicerad

Flyktingarna i den välkända stugbyn i Lima har fått besked att de ska lämna området bara inom några dagar.

De flesta har ingen aning om var de ska placeras, migrationsverkets besked kom helt utan förvarning och både lokalbefolkning och de boende själva är upprörda över det korta varslet.

– De flyttas runt som klossar, säger frivilligarbetaren Rose-Marie Helje i Lima.

Det har varit tio lugna månader nu i fritidsbyn i Lima som blev riksbekant förra hösten när några av flyktingarna under stor dramatik vägrade kliva av bussarna där.

Nu vill de 37 asylsökande i byn inget hellre än att stanna kvar i väntan på definitivt besked.

Men strax innan helgen kom ett blixtbeslut; alla ska lämna området – bara inom några dagar. Men de flesta har nu ingen aning om var de ska placeras istället.

– Jag vet inte vart jag ska eller ens när ska ska flytta. Jag är gravid nu, kan inte sova, äter inte och tänker bara på flytten, säger Sofia Yoube som är asylsökande från Etiopien.

Många bybor har ställt upp frivilligt för flyktingarna i Lima. Och upprördheten bland dem är stor.

– Det finns ju regler för allting. Man får inte flytta djur hur som helst men här kan de flytta folk hur de vill från en dag till en annan, säger Margareta Perbjörs som är en av de frivilliga som hjälpt flyktingarna i Lima.

– Jag vill stanna här i Lima. Jag har fått praktikplats och ska gå i skola i Malung, säger Ahmad Skoliman på god svenska.

Efter tio månader i Lima har han blivit bekant med flera i byn. Nu vet han ingenting om framtiden.

Och ilskan bland de frivilliga blir inte mindre efter dagens besked att det akuta beslutet om flytt kan vara tillfälligt – om någon månad kanske fritidsbyn i Lima får ett nytt kontrakt att fortstätta ta emot andra flyktingar.

– De flyttar runt folk som klossar. Det vore väl bättre om de som redan är här fick stanna. Om det kommer nya människor hit tar det ju en stund för oss frivilliga att bli bekanta med dem också. Det tar ju tid att bygga förtroende och jag vet inte om vi orkar börja om igen, säger Rose-Marie Helje som bland annat undervisat flyktingarna i svenska.

Migrationsverket kommer till Lima under tisdagen för att lämna nya besked om flytten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

dalarna - asylflytt

Mer i ämnet