Hantverkaren Ingvar Lantz: ”212 meter bygger vi med virke från Norrland” Foto: Jessica Hansson

Här byggs jätterör i trä – följ med in i vattentuben i Österå

Publicerad

I snart 120 år har trätuben producerat el i Österå. Just nu pågår ett omfattande nybygge där delar av det jättelika röret byts ut. Trätuben är två meter i diameter och över 400 meter lång och producerar el för motsvarande 100 villor per år.

Tuben till Österå kraftstation är till för att få ett kontrollerat vattenflöde från dammen ovanför Österå herrgård in till kraftverket nedströms. Den byttes senast ut år 1950 och nu 70 år senare är det dags igen på grund av vattenläckage under vinterhalvåret.

– Den har läckt lite grann när det varit kallare temperaturer så nu byter vi ut 212 meter av den sista delen, säger Mikael Sandberg som är presstalesperson för Österå Kraftstation.

Naturmaterial

Det finns gott om små privatägda kraftverk i Dalarna och trärör i olika dimensioner hör till landskapsbilden. Österå har en av de större tuberna och det är inte aktuellt att byta ut den mot något annat material. Trä passar i kulturmiljön och är ett material som anpassar sig efter klimatet.

– Den första delen som är nere vid kraftstationen bytte vi ut för cirka 10 år sedan, då använde vi trä som kom i från trakten och gjorde arbetet själva. Nu har vi hyrt in hantverkare som använder trä från Norrland. Det är bra mycket trevligare att använda naturmaterial än plast, glasfiber och annat material som är konstgjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.