Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Folktandvården i Dalarna går en halv miljon back – varje dag

Folktandvården i Dalarna går en halv miljon back – varje dag

Uppdaterad
Publicerad
I dagsläget bedriver Folktandvården endast akuttandvård på grund av coronapandemin. Det innebär inte bara att regionen samlar på sig en enorm vårdskuld utan också ett intäktsbortfall på omkring 500 000 kronor om dagen.

Sammanlagt i Sverige ser tandvården ett intäktsbortfall på 300 miljoner kronor i månaden. Dalarna är en av de regioner som tappar mest.  

Intäkterna uteblir troligen till stor del under resten av året och prognosen i dagsläget pekar på mer än 35 miljoner kronor minus för tandvården i Region Dalarna. 

– Vi har en sådan styrning att tandvården inte går i första hand, säger Karin Gunnars Hellgren, tandvårdschef för Folktandvården i Region Dalarna.

Det är brist på hygienartiklar som gör att tandvården måste prioritera akutfall. När den vanliga vården upptas igen kommer de i första hand att hantera vårdskulden, där barn och unga samt uppsökande vård för äldre prioriteras. Den mer intäktsbringande vuxenvården hamnar då på efterkälken.

I klippet ovan berättar tandvårdschefen Karin Gunnars Hellgren mer om Dalarnas tandvård under coronapandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer