• Viktigt meddelande:

    Idag kl 15.00 testas Signalen Viktigt meddelande via de utomhusaggregat (tyfoner) som finns i de flesta städer och tätorter. Signalen består av 7 sekunder långa ljudstötar med 14 sekunders tystnad emellan under två minuter. Idag testas signalen - om du i andra fall hör den ska du gå inomhus, lyssna på radion och stänga dörrar, fönster och ventilation. Idag följs meddelandet av signalen Faran över, en enda lång ljudsignal på 30 sekunder.

För mycket snö i Vasaloppsspåret

Uppdaterad
Publicerad

Efter många år av snöbrist i Vasaloppsspåret är läget i år det omvända. Det finns så mycket snö att man måste ploga.

Med bara drygt två veckor kvar tills Vasaloppsveckan inleds jobbar spårteamet med ett lika angenämt som ovanligt problem – att få bort ett lager relativt lös snö som inte skulle hålla att köra Vasalopp på.

Inte sedan de snörika vintrarna på 80-talet har det varit så här mycket snö på så lång sträcka av spåret, enligt SVT:s väderredaktion.

Över en meter snö

Vasaloppets spårchef berättar var det kommit mest för mycket snö:

– Det är på myrarna mellan Sälen och Mångsbodarna, där det både blåser och kommer väldigt mycket snö. Där är det över metern ute i terrängen och 80 cm packad snö i spåret nu.

– Hur mycket vill ni ha då?

– Lagom! säger John Lif med ett skratt. Cirka 40 cm så vi får en fast botten och hårt under.

Problem vid starten

Ute i spåret är det nu 60 cm hårt packad snö, och allt som överstiger det önskade tas nu effektivt bort.

Ett särskilt problem är startområdet i Berga by, där lastbilar ska åka in och hämta de påsar med överdragskläder som de 15.000 åkarna slänger av sig före start. De riskerar att köra fast om snön är för djup.

– I starten är det 40-50 cm nu, och vi vill helst helst bara ha en decimeter där, säger John Lif.

Risk vid väderomslag?

Det blir också ovanligt mycket jobb med att ploga fram parkeringsplatser för alla bilar vid starten. På det som ska bli parkeringsytor ligger snön metertjock nu.

– Det är också ett problem vi har, säger Lif. Vi får bunkra snö på olika ställen för att parkeringarna ska räcka åt alla.

Det är ingen fara nu när ni plogar att det kan bli ett väderomslag och brist på snö istället?

– Brist på snö kommer det inte att bli, slår spårchefen John Lif fast utan att tveka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vasaloppsveckan 2018

Mer i ämnet