Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rose-Marie Bogg (C), för- och grundskolenämndens ordförande i Mora. Foto: Jonas Ekströmer/TT, privat

För- och grundskolenämndens ordförande i Mora Rose-Marie Bogg (C): Vi drar ner för att kunna satsa på nya arbetssätt inom skolan

Uppdaterad
Publicerad
Upp till 13 tjänster inom grundskolan i Mora försvinner, det beslutade för- och grundskolenämnden i veckan och under lördagen manifesterade flera lärare i Mora i lärarupproret – mot nedskärningarna inom skolan. Men enligt nämndordföranden Rose-Marie Bogg (C) så görs neddragningarna för att kunna satsa på nya arbetssätt inom skolan.

I onsdags klubbade för- och grundskolenämnden i Mora igenom att ta bort flera tjänster från fyra grundskolor. Som mest kommer det handla om 13 tjänster om försvinner totalt, enligt nämndordförande Rose-Marie Bogg (C).

– Det handlar om att vi ska hålla oss inom vår ram och inte gå över den budget vi fått av kommunfullmäktige.

Ska satsa på en resursskola

Enligt Rose-Marie Bogg gör man neddragningar för att omdisponera resurser och kunna göra andra typer av satsningar inom skolan. 

– Vid tog också beslut om att starta en resursskola i Mora till hösten. Det blir en enhet för de barn som har störst behov, som har flera funktionsnedsättningar. Där ska det finnas professionell personal som ska ta hand om dem på bästa sätt.

I resursskolan kommer max 30 elever få plats men man räknar med ett tiotal elever i uppstarten, enligt Rose-Marie Bogg.

Men oppositionen är kritisk.

– Vi såg inga fördelar alls i den besparing som nu gjorts, resursskolan ligger ju liksom utanför det, säger Johan Morell (S), gruppledare i FoG.

”Blir tuffare ekonomiskt framöver”

Till hösten ska det också prioriteras att arbeta med tillgänglighet för eleverna i det ordinarie klassrummet, ett projekt som görs ihop med Skolverket.

– Det kan handla om möblering, tydlig struktur och mer tydligt ledarskap.

Men lärare vittnar om att de går på knäna, att botten är nådd och att det här inte direkt är några nya problem. Vad vill du säga till dem?

– Vi ser att det kommer bli tuffare ekonomiskt framöver. Men vi måste komma ihåg att 85 procent av pengarna faktiskt läggs på skola, vård och omsorg. Vi behöver fråga oss hur vi använder pengarna på bästa sätt. Resursskolan ett sätt, säger Rose-Marie Bogg (C), ordförande i för- och grundskolenämnden i Mora.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer