Drygt 45 miljoner kronor behöver socialnämnden spara in kommande två år. Foto: TT

Neddragningar inom Moras socialnämnd – drygt 46 miljoner kronor ska sparas in på två år

Uppdaterad
Publicerad
Socialnämnden i Mora går mot ett underskott på drygt 24 miljoner kronor i år. Nu har det tagits fram förslag på hur man ska effektivisera för att få budgeten i balans. Sammanlagt måste man spara drygt 46 miljoner kronor de kommande två åren – något som kommer slå mot kommunens vård- och omsorgsarbete.

– Vi måste minska våra kostnader, men ambitionen är att våra brukare ska få lika bra vård och omsorg som tidigare, säger socialchefen Marie Ehlin.

En anledning till underskottet är enligt kommunen det minskade statsbidraget. Bland annat har bidraget för ökad bemanning tagits bort helt från statens sida. Men Mora har också högre personalkostnader än jämförbara kommuner, enligt socialchefen Marie Ehlin.

– Det här är en utmaning som vi måste ta tag i för att kunna hantera det som krävs av oss i framtiden när det gäller vård och omsorg. Det är viktigt att prioritera rätt med de resurser som vi har, säger hon.

De åtgärder för effektivisering som nu föreslås, innebär att kostnaderna minskar med 20,7 miljoner kronor för 2019 och ytterligare 25,8 miljoner 2020.

Hyreshöjningar för särskilt boende och färre tjänster

Bland förslagen finns bland annat en minskning av korttidsplatserna vid Gläntan, hyreshöjningar för särskild boende, trygghetsboenden och LSS, samt färre tjänster inom bland annat särskilt boende, hemtjänsten, samt den kommunala hälso- och sjukvården.

– Det stora blir att vi drar ner på bemanningen. Så istället för att sköterskorna ska anordna bingo åt de boende så kan det civila samhället göra det, till exempel, säger Malin Höglund (M), socialnämndens ordförande i Mora kommun.

Enligt henne så är det rimligt att effektiviseringen inte kommer påverka kvalitén inom vård- och omsorg i kommunen.

– Det har gjorts risk- och konsekvensanalyser på allt och det här ska inte påverka någonting.

Hur kommer ni kunna hålla en god arbetsmiljö för den som jobbar inom vård och omsorg och samtidigt spara in så mycket pengar?

– Egentligen går vi ju tillbaka till hur det var för ett och ett halvt år sedan, innan statsbidraget. Alternativet är ju att vi måste höja skatten rejält och det vill vi inte.

Malin Höglund berättar att hon varje fredag går som praktikant med omsorgspersonalen.

– Ofta säger personalen att ”så här lugnt brukar det inte vara” när jag är där, och så kan det ju vara. Men vissa känner ju en större inre stress än andra. Jag upplever inte att det är en jättestress.

Den 10 april ska socialnämnden i Mora kommun ta ställning till förslagen till effektiviseringar.

– Jag tror att förslaget kommer gå igenom, säger socialnämndens ordförande Malin Höglund (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer