Henrik Andersson, en av föräldrarna som stridit för Idkerbergets skolas överlevnad. Foto: SVT

Föräldrar ger upp kampen om Idkerbergets skola

Publicerad

De har kämpat in i det sista för att påverka politiker om att bevara skolan i Idkerberget i Borlänge. Men nu meddelar föräldraföreningen att man ger upp – i ett öppet brev.

Det här var P4 Dalarna först att berätta om.

När SVT Dalarna når en av föräldrarna som varit med i striden om att få behålla skolan så är tongångarna ledsamma.

– Vi känner att vi inte når längre i kampen än så här och därför beslutade vi att ge upp kampen och istället fokusera på att få en bra övergång för våra barn. När politikerna inte ville lyssna på oss så kände vi att musten gick ur oss, säger Henrik Andersson, förälder till barn som går på Idkerbergets skola.

I det öppna brevet från föräldraföreningen, som bland annat lagts ut på facebook, skriver man: ”Vi har med alla medel försökt att få beslutsfattarna att förstå att man inte bara stänger en hel skola utan en hel bygd. Man tar inte hänsyn till barnens bästa.”

”Snart val igen”

En sex månader lång kamp har alltså nått sin ände.

– Det känns inte bra. Vi har jobbat stenhårt under hela den perioden trots att alla har jobb vid sidan. Vi har ju gjort det här för våra barn. Jag ska säga att vi har haft stöd från vissa politiker och det får vi tacka för. Om två år är det val igen och då får vi se om det är något parti som vill öppna skolan igen.

Föräldragruppen ska hålla ett möte om barnens framtid

Den 15 maj klubbades beslutet att lägga ned Idkerbergets skola och vid årsskiftet upphör verksamheten. Därför tänker föräldragruppen ha ett möte på tisdag med alla inblandade och diskutera var alla barnen ska gå i skola.

– Det är upp till varje enskild familj att bestämma var de vill att sitt barn ska gå. Men vi tänkte sätta oss ned och diskutera om vi ska hålla ihop gruppen. Mycket hänger på hur man löser det med skolskjuts, det är inte enkelt för alla familjer, avslutar Henrik Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer