Nu överklagas beslutet om skolans nedläggning. Foto: SVT

Nedläggningen av Idkerbergets skola överklagas av fack och politiker

Uppdaterad
Publicerad
Jussi Nieminen från LO-facket och socialdemokraten Erik Nises överklagar nu beslutet om nedläggningen av skolan i Idkerberget utanför Borlänge till Förvaltningsrätten. Beslutet togs av Barn- och utbildningsnämnden i mitten av maj och Nieminen och Nises menar att det gjorts på felaktigt vis och att det borde varit en fråga för kommunfullmäktige.

Jussi Nieminen från LO-facket berättar att han tittat på gången för hur beslutet om skolnedläggningen tagits och säger att han blev misstänksam.

– Det verkar märkligt att det gick att ta ett så kraftfullt beslut genom enbart en nämnd och inte i kommunfullmäktige. Det känns inte seriöst, säger han.

Han berättar att oavsett hur resultatet av överklagan blir så tycker han att processen är viktig.

– Det är inte en demokratiskt process om en nämnd kan bestämma en sådan sak och resten av invånarna inte får säga sitt.

Vill inte att det blir praxis

Han och Erik Nises (S) kom fram till att överklaga till Förvaltningsrätten då de inte vill att det här ska bli en praxis för hur en skola kan stängas ner i kommunen.

– Det vore väldigt naivt av mig att tro att det här inte skulle hända fler skolor i Borlänge kommun, säger han.

Hur stor tror du chansen är att överklagan gör någon skillnad?

– Jag vet ju inte hur utfallet blir men jag har läst om flera andra kommuner med liknande ärenden där överklagan gått igenom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer